Όψιμη φαίνεται ότι είναι η δήθεν παρεξήγηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο. Και αυτό γιατί πολλοί φαίνεται ότι θέλουν να ξεχάσουμε την υποστήριξη του Μητροπολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα δημοσίως, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ίσως τώρα να φαίνεται μακρινό, αλλά τον Φεβρουάριο του 2015, ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας χαρακτήριζε «λεβέντη» τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον έκανε υπερήφανο, και τον γέμιζε με «Εθνική Υπερηφάνεια», με την παρουσία του να χαρακτηρίζεται ως αντίδοτο στις (μέχρι τότε) «εθνοκτόνες υποχωρήσεις μας» .
Οι τότε δηλώσεις του Μητροπολίτη Αιγιαλείας είχαν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό από την τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία επεδίωκε με την εθνολαικιστική συμμαχία του κόμματος του Πάνου Καμμένου, να καλύψει εκλογικά και το κοινό αυτό. Άλλωστε οι σχέσεις του τότε κυβερνητικού βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου με τον Αμβρόσιο θεωρούνταν περισσότερο από θετικές.


Η συνέχεια ήταν γνωστή με τη σχέση των δύο πλευρών να περνάει μια ψυχρή περίοδο, ειδικά μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Αιγιαλείας για τους Ομοφυλόφιλους.
Όμως αυτό εμπόδισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρούν σχέσεις με τον Αμβρόσιο ; Προφανώς όχι! Τον Οκτώβριο του 2018 μάλιστα, τοπική σελίδα της Αχαΐας, διαπιστώνοντας την ιδιαίτερη οικειότητα μεταξύ του Μητροπολίτη και του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α.Ριζούλη έγραφε: «Γελάκια για τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο με τους βουλευτές Ανδρέα Ριζούλη και Νίκο Νικολόπουλο μετά το πέρας των εκδηλώσεων για την εορτή της εθνικής μας επετείου στο Αίγιο. Και καλά με τον Νικολόπουλο να λέει αστειάκια ο Σεβασμιώτατος. Αλλά με τον Ριζούλη; Δεν γνωρίζει ότι είναι του Τσίπρα;», δημοσιεύοντας παράλληλα και την αντίστοιχη φωτογραφία.

Αξίζει να επανέλθουμε πάλι στο κείμενο – ύμνο του Αμβροσίου προς τον Αλέξη Τσίπρα παραθέτοντας ορισμένα εκτενή αποσπάσματά του:

«Με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα έχουμε το παράπονο, ότι δεν ορκίσθηκε κατά τα καθιερωμένα! Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να εκφράσουμε ελεύθερα τη γνώμη μας πάνω στα καυτά προβλήματα της καθημερινής μας ζωής και στον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζει ο νέος Πρωθυπουργός. Δραττόμεθα της ευκαιρίας να διατυπώσουμε ανοικτά και δημόσια την προσωπική μας γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο άρχισε να χειρίζεται τα προβλήματα αυτά η νέα Κυβέρνηση.
Από τις πρώτες κι’ όλας στιγμές της αναλήψεως των ευθυνών διακυβερνήσεως της πολύπαθης Χώρας μας ο νέος Πρωθυπουργός και οι Συνεργάτες του εφαρμόζουν μια πολιτική, που αποπνέει ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ! Φαίνεται πως πέρασε πιά η εποχή των μεγάλων και δουλικών ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ σε ΟΛΑ! Περάσαμε στην εποχή της αντιστάσεως! Στην μανία των Ευρωπαίων κατακτητών μας, λέγε με Τρόϊκα κλπ, αντιτάσσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια! Η στάση του κ. Τσίπρα μας γεμίζει τα στήθη με υπερηφάνεια! Ἀλλωστε είναι σε όλους γνωστόν, ὀτι οι μεγάλες νίκες στην πορεία του Έθνους μας ποτέ δεν κατακτήθηκαν από τά Μεγάλα ΝΑΙ, αλλά από τα μεγάλα ΟΧΙ! Αθάνατο παραμένει στη μνήμη μας και στην καρδιά μας το “Μολών λαβέ” του Λεωνίδα και το ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά!

Δόξα τω Θεώ, λοιπόν, διότι με Πρωθυπουργό τον ακάματο κ. Τσίπρα οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας μαθαίνουν τώρα, ότι ΔΕΝ ΕΙΜΕΘΑ ΔΟΥΛΟΙ ΑΛΛΑ ΕΤΑΙΡΟΙ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως! Για πρώτη φορά ακούσθηκε η διαμαρτυρία: “Κύριοι, στο ζήτημα επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρώπη, γιατί δεν μας ερωτήσατε;” Δεν είμαστε παρείες, είμαστε ισότιμα Μέλη της Ενώσεως!

Η τακτική, λοιπόν, του κ. Τσίπρα γεμίζει τα στήθη μας με εθνική υπερηφάνεια! Βεβαίως το παιγνίδι Τσίπρα είναι πολύ επικίνδυνο! Μπορεί να εξοργίσει τους Ευρωπαίους δανειστές-δολοφόνους μας, αλλά είναι καλύτερα μια έντιμη πενία από μια ευτελιστική και ταπεινωτική ευπορία!

Εμείς πιστεύουμε, ότι ο Πρωθυπουργός θα κερδίσει την μάχη, θα ανατρέψει τα δεδομένα. Τα άκρως ευτελιστικά, αν μή εξουθενωτικά, Μνημόνια θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων! Μια νέα εποχή, που θα ανακουφίσει τον Έλληνα, πρόκειται να ανατείλει!».

Τα πρώτα δείγματα της επερχόμενης νίκης Αλέξη Τσίπρα, της νίκης των Ελλήνων, άρχισαν να φαίνωνται ήδη στον ορίζοντα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Ομπάμα εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του να μας συνδράμη! Η σκληρή και άκαρδη κα Μέρκελ, θορυβημένη, σπεύδει στη Ουάσιγκτον! Η Ρωσία επίσης εξέφρασε την συμπάθειά της! Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έχουν χάσει τον ύπνο τους! Η Ευρώπη άρχισε να μας υπολογίζει! Κάποιοι Πρωθυπουργοί της Ευρώπης ακούουν πιά όχι μόνο με προσοχή, αλλά και με στοχαστική διάθεση τις ελληνικές θέσεις και απόψεις!».

Και καταλήγει: «Γειά σου, Πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα λεβέντη! Βάλε πια μια τελεία και παύλα, στις μονομερείς και εθνοκτόνες υποχωρήσεις μας! Ο Χριστός μαζί Σου! Η Παναγιά μας στο πλευρό Σου! Καλή επιτυχία για το καλό της Ελλάδος!».