Σκληρό μήνυμα στη Βρετανία για την τελική και αδιαπραγμάτευτη προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη βρετανική Βουλή έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχτεί μια παράταση στο Brexit έως τις 22 Μαΐου, αν κι εφόσον έχει εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης πριν από τις 12 Απριλίου.

«Η 12η Απριλίου είναι η τελική προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ προσθέτοντας ότι αν κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τότε «δεν θα υπάρξει άλλη παράταση», προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η «καλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ».

«Βάσει των δηλώσεων της βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε ως «πιο πιθανό» το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου. «Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλω. Είναι όμως ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, η Βρετανία καλείται να απαντήσει σε τρία ερωτήματα, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι. Αυτά αφορούν στα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα ως μέλος της ΕΕ και τέλος το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.