Την Πέμπτη 9 Μαΐου αρχίζουν στο Φανάρι οι τριήμερες εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου κατά τη διάρκεια των οποίων θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μετά την παραίτηση του Δημήτριου.

Ως «φαβορί» για τη θέση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής θεωρείται, σύμφωνα με το protothema.gr, ο Μητροπολίτης Προύσης  Ελπιδοφόρος, μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης, Ηλικιακά είναι νέος, καθώς είναι μόλις 51 ετών και οι παροικούντες στο Φανάρι αλλά και στην  Βοστώνη όπου διετέλεσε για οχτώ μήνες επισκέπτης καθηγητής στην περίφημη θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού, τον θεωρούν άξιο και ικανό για να καλύψει το κενό που  έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, θεωρώντας τον ελπιδοφόρο κάνοντας  σημειολογία με το όνομα του Ιεράρχη. Ο κ. Ελπιδοφόρος είναι καθηγητής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Βεβαίως αναμένεται να υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι. Ο μέχρι πρότινος φερόμενος ως επικρατέστερος για τη θέση Γαλλίας Εμμανουήλ φαίνεται ότι έχει αποσύρει την υποψηφιότητα, ενώ οι άλλοι που αναμένεται να διεκδικήσουν είναι Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας και Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ.

Ως προς τη διαδικασία, ο  Πατριάρχης  δεν ψηφίζει αλλά θέτει υπόψιν των μελών της Συνόδου την πρόταση του για την υποψηφιότητα. Ακολουθεί διαβούλευση  και μετά ανακοινώνεται στον Πατριάρχη το αποτέλεσμα.