Αναμένεται να του επιβληθεί ποινή από 25 έως 200 χρόνια

Η υπόθεση του serial killer Bruce McArthur συγκλόνισε τον φιλήσυχο Καναδά. Την Τρίτη, ο διαβολικός κηπουρός που κατάσφαξε οχτώ άτομα, ομολόγησε την ενοχή του κλείνοντας έτσι και δικαστικά μια φοβερή περίπτωση διαταραγμένου μυαλού. Στο ακροατήριο παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα πολλά μέλη της οικογένειας των θυμάτων. Είχαν καρφωμένο το βλέμμα τους στον 67χρονο ο οποίος έχει δολοφονήσει 8 ομοφυλόφιλους στην ομοφυλοφιλική κοινότητα του Τορόντο, Gay Village.

Η δίκη του επρόκειτο να ξεκινήσει στις 6 Ιανουαρίου 2020. Μετά την ομολογία του, δεν θα υπάρξει ακροαματική διαδικασία αλλά θα του ανακοινωθεί μόνο η ποινή του, στις 4 Φεβρουαρίου. Με βάση τον νόμο, μπορεί να του επιβληθούν ισόβια, με ελάχιστη έκτιση ποινής τα 25 χρόνια. Κατά συνέπεια, αναλόγως αν ο δικαστής κρίνει αν θα πρέπει να εκτίσει ταυτόχρονα ή διαδοχικά τις ποινές για κάθε δολοφονία, θα του επιβληθεί ποινή από 25 έως 200 χρόνια.

Μερικά από τα θύματα του McArthur

«Ο Bruce McArthur δήλωσε ένοχος. Αυτή ήταν η σωστή απόφαση», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Ντέιβιντ Ντίκινσον, που ήταν υπεύθυνος της αστυνομικής έρευνας. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω αυτούς τους άνδρες. Ελπίζω όμως ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες και τις κοινότητες να γυρίσουν σελίδα», πρόσθεσε.

Ο McArthur συνελήφθη στις αρχές Ιανουαρίου 2018, λίγη ώρα αφότου ένας νεαρός άνδρας τον επισκέφθηκε στο σπίτι του. Οι αστυνομικοί τον βρήκαν ζωντανό, δεμένο σε ένα κρεβάτι. Ο κηπουρός κατηγορήθηκε για οκτώ δολοφονίες, μετά από μακρά έρευνα της αστυνομίας του Τορόντο για πολλές ανεξήγητες εξαφανίσεις νεαρών ανδρών στην πόλη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο McArthur είχε θάψει τα διαμελισμένα πτώματα επτά θυμάτων στις ζαρντινιέρες ενός πελάτη του, στο σπίτι του οποίου φύλαγε και τα εργαλεία του. Το πτώμα του όγδοου άνδρα βρέθηκε σε ένα φαράγγι, πίσω από το σπίτι του πελάτη αυτού.

Όλα τα θύματα είχαν εξαφανιστεί στο διάστημα 2010-17.

Το ένα από τα οκτώ θύματα ήταν ένας πρώην σύντροφος του McArthur. Οι άλλοι ήταν δύο μετανάστες από το Αφγανιστάν, άλλοι δύο πρόσφυγες από τη Σρι Λάνκα, ένας Ιρανός, ένας Τούρκος και ένας άστεγος Καναδός.

Την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι αστυνομικοί ερεύνησαν 75 κήπους στην περιοχή του Τορόντο, όπου είχε εργαστεί κατά διαστήματα ο κηπουρός. Ξανάνοιξαν επίσης 15 υποθέσεις άλυτων δολοφονιών από το 1975 μέχρι το 1997 αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν μάλλον απίθανο να είχε σκοτώσει και άλλους ανθρώπους ο McArthur.