Ράλι στα κρυπτονομίσματα -Γιατί είναι διαφορετικό αυτή τη φορά – Capital.gr

Το ράλι του Bitcoin και άλλων μεγάλων κρυπτονομισμάτων είναι πραγματικό αυτή τη φορά.

Αυτό σύμφωνα με τον Alex Karasulu, ιδρυτή/διευθύνοντα σύμβουλο της OptDyn, ο οποίος βλέπει το Bitcoin και άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα ως εναλλακτικές λύσεις έναντι του παγκόσμιου οικοσυστήματος του αμερικανικού δολαρίου. “Το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων είναι η πρωταρχική εναλλακτική λύση στο υπάρχον σύστημα των fiat νομισμάτων με το Bitcoin να αντιστοιχεί στο αμερικανικό δολάριο και τα άλλα εναλλακτικά νομίσματα να συνδέονται με την αξία του”, λέει ο Karasulu.

Ο λόγος; Το παγκόσμιο οικοσύστημα των ΗΠΑ έχει γίνει ασταθές. “Η πρόσφατη ανοδική πορεία οφειλόταν κυρίως στην αποσταθεροποίηση ολόκληρου του κυρίαρχου οικοσυστήματος τα fiat νομίσματα του οποίου είναι προσδεδεμένα στην αξία του δολαρίου”, προσθέτει ο Karasulu. “Τα συνεχή δυσάρεστα νέα για πολέμους που αποφεύχθηκαν στο τσακ, για περισσότερους δασμούς και για περισσότερες απειλές κυρώσεων έχουν τρομοκρατήσει τις αγορές με πολλούς να βρίσκονται σε αναζήτηση ανεξάρτητων εναλλακτικών λύσεων “.

Η άποψη αυτή είναι σίγουρα συνεπής με τη μεταβλητότητα των τιμών των μεγάλων κρυπτονομισμάτων ως απάντηση στα νέα του εμπορικού πολέμου. Όταν ο εμπορικός πόλεμος επιδεινώθηκε στις αρχές Ιουνίου, για παράδειγμα, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων επιδόθηκαν σε ράλι. Αλλά οπισθοχώρησαν στα τέλη Ιουνίου, καθώς ο εμπορικός πόλεμος αποκλιμακώθηκε.

Ακόμη κι έτσι, ο Karasulu πιστεύει ότι η αστάθεια του παγκόσμιου οικοσυστήματος του δολαρίου των ΗΠΑ ήρθε για να μείνει. “Έχουμε ήδη ξεπεπεράσει το ψυχολογικό σημείο καμπής όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού συνειδητοποιεί ότι το εμπόριο και ο οικονομικός πόλεμος είναι πλέον ο κανόνας παρά ένα έκτακτο γεγονός”, εξηγεί ο Karasulu. “Όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί οι πόλεμοι θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία που εξαρτάται από το δολάριο και η οποία είναι εύθραυστη και ευαίσθητη σε σοκ. Πολλοί δεν έχουν πειστεί για την αποκαλούμενη οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να πιέζεται να μειώσει τα επιτόκια και το έλλειμμα αυξάνεται, ενώ τα υποκείμενα προβλήματα της κατάρρευσης του 2008 δεν διορθώθηκαν ποτέ”.

Ο Oliver Gale, Διευθύνων Σύμβουλος της Basetwo και της Paymachine, είναι αισιόδοξος για το Bitcoin αυτή τη φορά, αλλά για διαφορετικούς λόγους. “Το Bitcoin έχει γνωρίσει άγρια μεταβλητότητα με απότομη άνοδο αυτής της φύσης, και υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη: ο πρώτος είναι ότι τα χαμηλά μετά από τα τελευταία ράλι τιμών είναι υψηλότερα από τα προηγούμενα χαμηλά και ο δεύτερος είναι ότι αυτό το νέο “πάτωμα” τιμών υποστηρίζεται από ισχυρά θεμελιώδη”, λέει ο Gale.

Δεν είναι, ωστόσο, όλοι πεπεισμένοι ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά για τα μεγάλα κρυπτονομίσματα. Ο Jesse Cohen, αναλυτής αμερικανικών αγορών στην παγκόσμια οικονομική πλατφόρμα Investing.com είναι ένας από αυτούς. Αποδίδει τις πρόσφατες μεταβολές στην τιμή των μεγάλων κρυπτονομισμάτων στην ανθρώπινη φύση και όχι σε κάποια θεμελιώδη ή τεχνική αλλαγή. “Είναι πιθανό να συνεχίσουμε να βιώνουμε αυτές τις βίαιες μεταβολές των τιμών όσο η ανθρώπινη φύση παραμένει η ίδια”, λέει ο Cohen. “Έχουμε ένα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από φόβο μην μείνει κανείς εκτός που όμως ακολουθείται από έντονες ρευστοποιήσεις. Εάν δεν μπορείτε να χειριστείτε το “τρενάκι του τρόμου” του Bitcoin τότε πιθανότατα δεν θα πρέπει να ανεβείτε”.

Στο τέλος, μόνο ο χρόνος θα πει ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι.