Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 46χρονος  που κατηγορείται για τη δολοφονία του κτηνοτρόφου Δημήτρη Γραικού, η σορός του οποίου εντοπίστηκε, δυόμισι χρόνια μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή του, θαμμένη κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα του κατηγορούμενου στο χωριό Ανατολικό.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης απολογίας του, ο κατηγορούμενος φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του άτυχου κτηνοτρόφου ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος στη διάρκεια καβγά, για οικονομικές διαφορές, που προηγήθηκε μεταξύ τους.

Έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου κτηνοτρόφου, κρατώντας μεγάλες φωτογραφίες του, προκειμένου να αποδοκιμάσουν τον δολοφόνο.

Δείτε το Video:


Την υπεράσπιση της οικογένειας Γραικού έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: «μετά την αποκάλυψη του πραγματικού δράστου με τη βοήθεια επιστημονικών μεθόδων που για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα για την αποκάλυψη ενός εγκλήματος, ούτε ένας από αυτούς, οι οποίοι προσέβαλαν σε σειρά εκπομπών και σε σειρά αναρτήσεων την τιμή των μελών της οικογενείας Γραικού, δεν είχε το θάρρος να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, ενώ επί σειρά μηνών με τις υποψίες, τις οποίες είχαν δημιουργήσει, είχαν προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη τόσο στη σύζυγο του θύματος, όσο και στην επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογενειακής επιχείρησης».

Εξιχνίαση με  τη μέθοδο της… Αμφίπολη

Για να φτάσουν στην ανακάλυψη του οχήματος οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν τη βοήθεια του διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει γεωφυσική διασκόπηση και γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά.

Ο 46χρονος συνελήφθη και λίγο αργότερα ομολόγησε, υποδεικνύοντας το σημείο όπου είχε θάψει τον άτυχο Δημήτρη Γραικό. Η ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποίησε ειδικό σκαπτικό μηχάνημα για να φτάσει τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο θύμα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν προκύπτει εμπλοκή άλλου προσώπου στην υπόθεση, ενώ το κίνητρο ήταν οικονομική διαφορά ανάμεσα στους δύο άντρες. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο αντικείμενο, όπως όπλο ή μαχαίρι, για τη δολοφονία.

Ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Νίκος Ζησιμόπουλος τόνισε ότι ο φάκελος της υπόθεσης δεν έκλεισε ποτέ και ο 46χρονος δράστης από την αρχή βρισκόταν στον στενό κύκλο υπόπτων που εξέταζε η Αστυνομία σχετικά με το ενδεχόμενο ανθρωποκτονίας του κτηνοτρόφου, καθώς είχε υποπέσει σε αντιφάσεις στη διάρκεια καταθέσεων που είχε δώσει.

Όπως έγινε γνωστό, στο διάστημα των περίπου 2,5 ετών ερευνών από την «εξαφάνιση» του 59χρονου εξετάστηκαν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα αγροτικών και παραποτάμιων εκτάσεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως τα στελέχη της Αστυνομίας ερεύνησαν περίπου 40 μάνδρες αυτοκινήτων, τόσο στο Νομό Θεσσαλονίκης όσο και σε όμορους νομούς, αναζητώντας το χαμένο αυτοκίνητο του Γραικού.