«Πλωτό Τσέρνομπιλ»: Το πυρηνικό πλοίο της Ρωσίας και η αγωνία για τους κινδύνους που «κρύβει» – CNN Greece

Τον επόμενο μήνα θα αποπλεύσει από τη Ρωσία το Akademik Lomonosov, ο πλωτός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, με τελικό προορισμό την Άπω Ανατολή. Οι εργασίες κατασκευής του πλοίου ολοκληρώθηκαν ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες, γράφει το CNNi.

Στόχος της Μόσχας είναι να φέρει την ηλεκτρική ενέργεια στην πλούσια σε μεταλλεύματα περιοχή στον Αρκτικό Ωκεανό. Το Lomonosov έχει μήκος 144 μέτρα και θα παρέχει ηλεκτρισμό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων και πολύτιμων λίθων στην περιοχή Τσουκότκα.

Η Ρωσία, όμως, έχει και μεγαλύτερα σχέδια για το πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο: εποφθαλμιά στην ενίσχυση της προσπάθειας του προέδρου για επέκταση στην Αρκτική, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι περίπου 2 εκατομμύρια οι Ρώσοι που ζουν στην περιοχή, με σημεία που – σε περιπτώσεις – είναι προσβάσιμα μόνο από πλοία, όποτε, φυσικά, το επιτρέπει ο καιρός. Η Μόσχα επιθυμεί να ξεκινήσει γεωτρήσεις για να ανακαλύψει τους κρυφούς θησαυρούς της περιοχής.

Θεωρητικώς, σημειώνει το αμερικάνικο δίκτυο, ένα πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να ξοδευτούν υπέρογκα ποσά για να φτάσει το ρεύμα σε σημεία που είναι σχεδόν ακατοίκητα.

Οι ανησυχίες

Πολλοί περιβαλλοντολόγοι, όμως, εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για την αποστολή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στον Αρκτικό Ωκεανό. Η Greenpeace, μάλιστα, έχει χαρακτηρίσει το Lomonosov «Τσέρνομπιλ στον πάγο» ή «πλωτό Τσέρνομπιλ», αναφερόμενο στην πυρηνική τραγωδία του 1986.

Η Rosatom, η επιχείρηση που έχει αναλάβει τα πυρηνικά σχέδια της Ρωσίας, αντιτίθεται σθεναρώς στην υιοθέτηση των ψευδωνύμων, τονίζοντας πως η όποια κριτική είναι κακοπροαίρετη.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που να συγκρίνει αυτά τα δύο σχέδια. Δεν έχουν βάση (σ.σ. οι κατηγορίες), οι αντιδραστήρες, και μόνο, λειτουργούν διαφορετικά», σημείωσε ο Vladimir Iriminku, ο επικεφαλής μηχανικός του Lomonosov για θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος.

«Φυσικά, αυτά που συνέβη στο Τσέρνομπιλ, δεν πρέπει να επαναληφθεί… Και, αφού η βάση του θα είναι στα νερά της Αρκτικής, θα ψύχεται συνεχώς, και δεν θα υπάρχει έλλειψη κρύου νερού».

Η ιδέα πίσω από το Lomonosov δεν είναι καινούργια. Τη δεκαετία του 1960 ο στρατός των ΗΠΑ τοποθέτησε έναν μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα σε ένα πλοίο που βρισκόταν στην διώρυγα του Παναμά. Το πρότζεκτ έλαβε τέλος μετά από μία δεκαετία, λόγω των έντονων ανησυχιών για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ οδήγησε στην παύση εργασιών σε δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια και μικρότερες μονάδες παραγωγής, όπως είναι και το Lomonosov. Το εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ παρήγαγε 4.000 μεγαβάτ, ενώ το πλοίο θα παράγει 35.

«Αυτοί οι αντιδραστήρες επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν κοντά σε πόλεις, αλλά, δυστυχώς, το Τσέρνομπιλ εμπόδισε (σ.σ. το σχέδιο)», σημείωσε ο Iriminku.

«Οι πολίτες μας, ειδικά αυτοί που δεν έχουν τεχνική κατάρτιση, δεν καταλαβαίνουν την έννοια της πυρηνικής ενέργειας και πως αυτοί οι σταθμοί έχουν κατασκευαστεί κατά διαφορετικό τρόπο, έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να τους το εξηγήσουμε», σημείωσε.

Η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο 31 ατόμων, όμως, αυτοί που επηρεάστηκαν από τα αυξημένα επίπεδα της ραδιενέργειας ήταν εκατομμύρια.