Οι Ισπανοί είναι οργισμένοι με τα κλισέ στη νέα ταινία της Τζένιφερ Άνιστον στο Netflix – LiFO

Οι σύμβουλοι τουρισμού εκφράζουν δυσαρέσκεια και απογοήτευση για την ταινία Murder Mystery του Netflix στην οποία πρωταγωνιστεί η Τζένιφερ Άνιστον, καθώς θεωρούν ότι είναι γεμάτη με κλισέ.

Η ταινία επικεντρώνεται σε ένα ζευγάρι αμερικανών. Συμπρωταγωνιστής της Άνιστον είναι ο Άνταμ Σάντλερ. Το σενάριο δείχνει το ζευγάρι να ταξιδεύει στην Ευρώπη και όταν φτάνουν στη Μάλαγα, γίνονται δεκτοί από μια τσιγγάνα που φορά ένα φόρεμα φλαμένκο, έναν άνδρα με κιθάρα και έναν οδηγό που φορά έντονα ρούχα με το κόκκινο και κίτρινο της ισπανικής σημαίας.

Ο οδηγός, τους περιμένει δίπλα σε ένα παλιό λεωφορείο που φέρει την πινακίδα Gonzales Tour. Εκτός από το γεγονός ότι τα ισπανικά λεωφορεία είναι συνήθως κομψά, μοντέρνα και κλιματιζόμενα, το ισπανικό όνομα είναι González και όχι Gonzales, γράφει ο Guardian.

Ο Aρτούρο Μπερνάλ, γενικός διευθυντής του τουριστικού τμήματος της Costa del Sol, δήλωσε ότι «εκπλήσσεται» με την απεικόνιση επειδή «δεν είναι έτσι». Κατηγορεί τους κινηματογραφιστές για έλλειψη έρευνας και κάλεσε την εταιρεία παραγωγής, Happy Madison, να έρθει και να δει από μόνη της ποια ήταν η πόλη. Σημειώνεται πως καμία σκηνή δεν γυρίστηκε στη Μάλαγα.

Για εκατομμύρια παραθεριστές, η Μάλαγα είναι ο τόπος που προσγειώνονται πριν κατευθυνθούν σε θέρετρα στην παραλία, αλλά τα τελευταία χρόνια η πόλη, η γενέτειρα του Πικάσσο, εργάστηκε σκληρά για να αναδιαμορφωθεί ως πολιτιστικός προορισμός με μουσεία και σημαντικές προσθήκες πολιτιστικών κέντρων.

Η Φάτιμα Όλιβα, εκπρόσωπος του τουρισμού για την Costa del Sol, δήλωσε: «Η εικόνα σε αυτή την ταινία δεν έχει καμία ομοιότητα με την πραγματική Costa del Sol. Είμαστε πιο πολύ έκπληκτοι παρά αγανακτισμένοι. Είναι μια πολύ απαρχαιωμένη αντίληψη  της ζωής εδώ, με μια τσιγγάνα στο αεροδρόμιο και όλα αυτά. Η Μάλαγα έχει 37 μουσεία και έχει γίνει ένας σημαντικός πολιτιστικός τουριστικός προορισμός. Η εικόνα είναι πολύ οπισθοδρομική», είπε, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί ταινιών φαίνονται κολλημένοι με την αντίληψη της Ισπανίας πριν από 50 χρόνια.

Ο Guardian σημειώνει πως δημιουργοί ταινιών φαίνεται πως συχνά είναι προσκολημμένοι σε μια μια εκδοχή της Ισπανίας, με ταυρομάχους, φλαμένκο και γαϊδούρια. Στο φιλμ «Βίκυ, Χριστίνα, Μπαρτσελόνα» ο Γούντι Άλεν έβαλε τον Χαβιέ Μπάρδέμ να υποδυθεί έναν άσωτο λατίνο εραστή ενώ η γεμάτη κλισέ απεικόνιση της Βαρκελώνης προκάλεσε δυσαρέσκεια στους κατοίκους.