Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά ομόλογα λόγω Λαγκάρντ – Capital.gr

Το ισχυρό υποστηρικτικό μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη σημαντικά χαμηλότερων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας στέλνει σε νέα σημαντική πτώση τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,54% με πτώση 1,8% από χθες “σπάζοντας” το ιστορικό χαμηλό του 1,55% που είχε σημειώσει στις 29 Αυγούστου, φέρνοντας έτσι το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου 65% χαμηλότερα από τις αρχές του έτους. Ακόμα πιο ισχυρή είναι η βελτίωση στο 5ετές, με την απόδοσή του να υποχωρεί στο 0,908% επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά με πτώση 2,9% από χθες. Παράλληλα, νέα χαμηλά καταγράφουν οι αποδόσεις και των μακροπρόθεσμων ελληνικών τίτλων, με αυτήν του 15ετούς να υποχωρεί στο 1,917% και του 25ετούς στις 2,461%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές τα σχόλια της νέας επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα της Ελλάδας είναι υπερβολικά υψηλοί και θα πρέπει να εξεταστούν οι προοπτικές καθώς και το μήνυμά της πως το “λογικό” επίπεδο διαμορφώνεται στο 1,5% με 2% έναντι 3,5% που είναι σήμερα, είναι οι λόγοι που οδηγούν τους ελληνικούς τίτλους σε νέο ράλι.

Παράλληλα, το ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον στην αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης, οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας – με δεδομένη την υψηλή συσχέτιση που έχουν τα ελληνικά assets με αυτά της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των capital controls στην Ελλάδα που δίνουν “σήμα” για επιστροφή στην κανονικότητα καθώς και οι προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας από τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι παράγοντες που διατηρούν τα ελληνικά ομόλογα στο ραντάρ των επενδυτών.

Τα capital controls υπήρξαν για τους οίκους αξιολόγησης ένα από τα “αγκάθια” σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Η Fitch είχε στείλει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση μέσα από την πρόσφατη έκθεσή της για την ανάγκη άρσης των capital controls την οποία η ίδια ανέμενε έως τα τέλη του έτους. Η S&P είχε επανειλημμένως επισημάνει πως πιθανό εφαλτήριο για αναβάθμιση της Ελλάδας θα ήταν μια σημαντική μείωση των NPEs του τραπεζικού συστήματος καθώς και η άρση του συνόλου των κεφαλαιακών ελέγχων.

Η “βύθιση” του κόστους δανεισμού αποτελεί απόδειξη ότι η αγορά συμπεριφέρεται στους ελληνικούς τίτλους σαν να βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις. Σύμφωνα με αναλυτές η βελτίωση στους ελληνικούς τίτλους αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ δεν αποκλείουν μία νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ το επόμενο διάστημα, παρόλο που οι δανειακές ανάγκες της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες.