Ετοιμη να εκραγεί η βόμβα της ΔΕΗ – In.gr

Η βόμβα της ΔΕΗ είναι έτοιμη να εκραγεί. Λίγα 24ωρα πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 28 Ιουνίου η εταιρεία ανακοίνωσε όχι μόνο ζημιές μετά από φόρους αλλά και λειτουργικές ζημιές για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Με πιο απλά λόγια, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, και μάλιστα δημόσια, όχι μόνο μπαίνει μέσα αλλά με βάση τα EBITDA (κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων) δεν μπορεί να καλύψει τους τόκους των δανείων και τους φόρους της.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να βρει τον τρόπο της απενεργοποίησης της «βόμβας» της ΔΕΗ πριν αυτή σκάσει προκαλώντας απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα αλλά και στον ομαλό ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Μην ξεχνάμε ότι η δημόσια εταιρεία είναι ο κύριος παραγωγός και δεσπόζων προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας με 7 εκατομμύρια πελάτες σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων. Ο δανεισμός της δε, ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου οι ζημιές μετά από φόρους ήταν 205,1 εκατ. ευρώ έναντι πάλι ζημιών 12,6 εκατ. ευρώ το περσινό τρίμηνο, ενώ τα EBITDA της ήταν αρνητικά 51,3 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν θετικά, στα 157,1 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα μεγέθη δεν συμπεριλαμβάνονται οι πωλούμενοι λιγνιτικοί σταθμοί Μελίτης και Μεγαλόπολης. Αν συνυπολογιστούν και τα οικονομικά μεγέθη τους τότε η ΔΕΗ διευρύνει τις ζημιές μετά φόρων στα 218,2 εκατ. ευρώ και τις ζημιές προ τόκων φόρων και αποσβέσεων στα 66,4 εκατ. ευρώ.

-Που απέδωσε η διοίκηση της ΔΕΗ τις ζημιές;

-Πώς μείωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους την παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων;

-Γιατί ακύρωσε η κυβέρνηση το 2015 την πώληση της μικρής ΔΕΗ;