Δείτε το βίντεο με τα σχόλια που άκουσε ο Κατρούγκαλος σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε στις ΗΠΑ και στο πλαίσιο ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπιο δέχθηκε ερωτήσεις, κάποιες σε έντονο ύφος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσίευσε ο Εθνικός Κήρυκας, στην αίθουσα βρέθηκαν μέλη της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής αλλά και ο ο πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών της Νέας Υόρκης.

Ο ΥΠΕΞ αρχικά άκουσε την τοποθέτηση του στελέχους της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Χρήστος Κόμσιος, ρωτώντας για την παραχώρηση του ονόματος, όπως επίσης και για άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως η γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε αρχικά από τους συντονιστές να επιτρέψουν τις ερωτήσεις, ακόμη και αυτού του περιεχομένου, επιμένοντας στην απάντησή του ότι η Συμφωνία είναι δίκαιη και συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη γειτονική χώρα, όπως επίσης και ότι διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή.

Στη συνέχεια επικράτησε εκνευρισμός καθώς δεν δόθηκε άμεσα ο λόγος σε άλλους ομογενείς, με αποτέλεσμα 8 με 10 άτομα να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρυρίας, όπως φαίνεται και στα πλάνα από το βίντεο του Εθνικού Κήρυκα.

Η ένταση στιγμιαία ανέβηκε όταν ο πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών της Νέας Υόρκης, Κωνσταντίνος Τσιούρης, ζήτησε να κάνει ερώτηση επίμονα, αλλά αρχικά ο συντονιστής τού διεμήνυσε ότι δεν υπήρχε χρόνος.

Με τους υπεύθυνους ασφαλείας να του κάνουν συστάσεις και τελικά να τον απειλούν με αποβολή από την αίθουσα, ο κ. Τσιούρης είπε πως «ένα εκατομμύριο άτομα που διαμαρτυρήθηκαν στην Ελλάδα δεν είναι εθνικιστές» και εξέφρασε την αμφιβολία του εάν οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ έχουν διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών