Νέες παράτυπες NAVTEX της Τουρκίας για ασκήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Με νέες παράτυπες Navtex στην Κυπριακή ΑΟΖ επέλεξε να απαντήσει ο Ερντογάν στη Σύνοδο των Επτά Μεσογειακών χωρών που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες  στη Λευκωσία σύμφωνα με το sigmalive. Σήμερα εξέδωσε νέα Navtex 0195/19, που κάνει λόγο για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» από τις 8 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου σε περιοχή που καλύπτει μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι εντός του Φεβρουαρίου ο «Πορθητής» θα ξεκινήσει γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για τις οποίες έχει εκδώσει άδειες ερευνών για το Μπαρμπαρός το ψευδοκράτος σε συνεργασία με την Τουρκία για λογαριασμό της TPAO. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, στην Deutche Welle o λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι είπε πως το Barbaros καθορίζει το σημείο που θα γίνει η γεώτρηση και γι’ αυτό μετακινείται στις περιοχές F και G (τεμάχια 2,3,8,9,13 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Το Barbaros  και τα συνοδευτικά  M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες από τις 26 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 26 Μαΐου σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Με τη NAVTEX 180/19 η Τουρκία αναγγέλλει τη διεξαγωγή «διμερών» ασκήσεων από τουρκικές και «νατοϊκές» ναυτικές μονάδες από 1-3 Φεβρουαρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει όλη τα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ στο δυτικό νότιο τμήμα της. Επίσης, με άλλη NAVTEX 189/19 η Τουρκία αναγγέλλει άσκηση για τις 2 Φεβρουαρίου, η οποία θα διεξαχθεί από τουρκικές και «συμμαχική» ναυτική μονάδα στην περιοχή, η οποία καλύπτει όλη τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου στα όρια της ΑΟΖ της μέχρι και την τουρκική ακτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα προχωρεί σε κλιμάκωση των προκλήσεων λίγες ημέρες πριν από την προγραμματιζόμενη για τις 5 Φεβρουαρίου επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει συνάντηση  με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία φαίνεται να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την προοπτική περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Γάλλου Πρόεδρου στη Σύνοδο MED 7 για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο οι Navtex έχουν και μια συμβολική διάσταση, καθώς στόχος είναι η παρενόχληση των γαλλικών και ιταλικών συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των ΤΟΤΑL και ΕΝΙ.

Αναφορά σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο περιείχε και η γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας: «Υπογραμμίστηκε με έντονο τρόπο ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο παρακολουθούνται στενά και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας, που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες», αναφέρει η ανακοίνωση.